Pregorexia

pregorexiaA pregorexia kifejezés a terhesség alatt fennálló evészavarokra utal. Bár a pregorexia szó nem orvosi kifejezés, mégis a médiában ezzel az elnevezéssel illetik az evészavarban szenvedő várandós nőket.

Szerencsére a pregorexia jelensége viszonylag ritka, illetve fontos megjegyezni, hogy leginkább azok a nők veszélyeztetettek, akik a terhességet megelőzően is érintettek voltak az evészavarok (pl. anorexia, bulimia) szempontjából. A terhesség az evészavarokra kétféleképpen hathat: jobb esetben a terhesség során javulnak vagy meg is szűnnek az evészavaros tünetek, rosszabb esetben pedig az evészavar folytatódik a terhesség ideje alatt is, esetleg rosszabbodhatnak a tünetek. Általános megfigyelés, hogy az evészavaros tünetek a bulimia esetén javulnak, az anorexia esetén pedig rosszabbodnak a terhesség alatt.

A pregorexia kialakulása

A pregorexia kialakulásában számos tényező szerepet játszik. Először is a terhesség időszaka mindenképpen megterhelő – mind fizikailag, mind pedig érzelmileg-, nőből anyává kell válni és szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy már semmi sem lesz olyan, mint azelőtt. Akik valamilyen szinten érintettek az evészavarokban, azok számára túl nagy feszültséggel járhat a terhesség alatt normálisnak mondható súlygyarapodás. Ehhez az egyéni veszélyeztetettséghez hozzájárul még a média és a társadalmi nyomás, amik erősen befolyásolják a terhességről kialakított képünket. Sajnos szinte már elvárás a várandós kismamák felé – és a médiában is ezt látni -, hogy a terhesség során alig gyarapodjon valamivel a súlyuk és a szülést követően rövid időn belül nyerjék vissza a versenysúlyukat. Sok terhes nőt már a várandósság ideje alatt nyomaszt a gondolat, hogy hogyan fogja visszanyerni az alakját.

Az evészavarban szenvedők számos kognitív torzítással élnek, melyek megakadályozzák őket abban, hogy pontosan észleljék magukat, a testüket, vagy elfogyasztott ételmennyiséget/edzésmennyiséget. Az anorexiában szenvedők életében kitüntetett jelentőséggel bír a kontroll (ezt pl. az ételmennyiség korlátozásával illetve a kemény testedzéssel lehet elérni). Mivel a terhesség során számos olyan testi változás megy végbe, melyre igen csekély ráhatásunk van, így azok akik anorexiában szenvednek azt élhetik meg, hogy elveszítik a kontrollt a testük felett, nincs befolyásuk a testi változásokra. A kismamában ilyenkor kettős érzések dúlnak, egymással szemben áll az egészsége én-rész – aki tudja, hogy ez mennyire ártalmas, és a beteg én-rész – aki a túlzott testedzésre vagy a diétázásra készteti a kismamát.

Megjegyzendő, hogy nagyobb eséllyel lesznek pregorexiásak azok, akik már a terhesség előtt is evészavarban szenvedtek. Előfordulhat az is, hogy a gyógyult evészavaros esetén ismét felerősödnek a testtel kapcsolatos negatív gondolatok és aggodalmak.

Figyelmeztető jelek:

 • minimális súlygyarapodás a terhesség alatt
 • testsúllyal/alakkal való túlzott foglalatoskodás
 • napi kalóriamennyiség szigorú korlátozása
 • egyedül evés
 • étkezések kihagyása
 • túlzott mértékű testedzés

 

Ha arra gyanakodunk, hogy egy szerettünk pregorexiában szenved, akkor beszéljünk vele. Általában az evészavarban szenvedők titkolják a betegségüket, de ez most az a helyzet, amikor a titkukkal már nem csak önmaguknak, hanem a babájuknak is árthatnak.

Előfordulhat az is, hogy esetleg magunkon véljük felfedezni a pregorexia tüneteit, de nem tudjuk, hogy például milyen mennyiségű testedzés vagy diéta számít még egészségesnek. Ezesetben konzultáljunk orvosunkkal vagy a témában járatos szakemberrel, aki segíthet.

Milyen veszélye lehet a pregorexiának az anyára illetve a babára?

Amennyiben a várandósság alatt evészavar áll fenn, úgy a magzatra számos veszély leselkedhet:

 • vetélés: az evészavarok nők körében magasabb a vetélési ráta
 • alacsonyabb születési súly
 • koraszülés
 • anyagcsere zavarok (koraszülés+anyagcsere zavar hajlamosít a későbbi evészavar kialakulására)
 • neurológiai zavarok (a túlzott mértékű anyai sportolás oxigénhiányos állapotot idéz elő)

Az anyára nézve pedig a következő veszélyek léphetnek fel:

 • depresszió
 • kimerültség
 • vérszegénység
 • vészes terhességi hányás
 • kiszáradás
 • szívritmuszavar
 • csontritkulás (csontok fejlődéséhez szükséges kálcium a baba szervezetébe megy, elvonva az anyától)

A pregorexia kezelése:

Csakúgy, mint a többi evészavar kezelése során, ez esetben is tanácsos szakember segítségét kérni. Ajánlott olyanhoz fordulni segítségért, aki járatos az evészavarok kezelésében. A terhesgondozók sok esetben nincsenek felkészülve az evészavarok felismerésére, pl. megkérdezik a kismamától, hogy fogyaszt-e alkoholt vagy dohányzik-e, de az evészavarra vagy a sportra/diétázásra nem térnek ki. Ezért jó, ha tudunk/merünk beszélni az evészavarunkról. Mondjuk el, ha diétázunk, sokat edzünk vagy hánytatjuk magunkat a terhesség alatt, illetve azt is, ha megelőzően evészavarban szenvedtünk. Ha hánytatás áll fenn a terhesség esetén, akkor fontos a megfelelő folyadékpótlás és ásványisók pótlása, extrém mértékű hánytatás esetén pedig a kórházi kezelés és infúzió is szóba jöhet.