Anorexia nervosa

anorexia

 

Az anorexia önéheztetést és komoly testsúlyhiányt jelent.

Leggyakrabban serdülőkorú lányoknál fordul elő, azonban mostanában ez az életkori határ fellazult, minek következtében egyre fiatalabb gyerekek illetve fiatal-középkorú nők körében sem ritka az anorexia.

 

Az anorexia tünetei a következőkben foglalhatók össze:

 

  • Testsúlyhiány.
  • Intenzív félelem a súlygyarapodástól.
  • Testképzavar, vagyis a saját test súlyának vagy alakjának észlelése zavart szenved.
  • (Bár a menstruáció elmaradása sok esetben társul az anorexiához, ma már ezt a tünetet nem tekintik diagnosztikus értékűnek).

 

A megfelelő testsúly visszautasítása azt jelenti, hogy a súlyhiány legalább 15%-os. A testtömeg-indexre (BMI) vonatkozó adat alapján ez a küszöbérték 17,5 vagy az alatti.

Az anorexiában szenvedőket a súlygyarapodástól való intenzív félelem jellemzi, tehát soványságuk ellenére még mindig fogyni szeretnének, vagy igyekeznek valamilyen súlykontrolláló módszerrel megakadályozni a súlygyarapodást.

Az anorexiában jelentkező testképzavar kizárólag a saját test észlelésének a zavarát, torzulását jelenti (nem képes helyesen megítélni saját testének méreteit, arányait), ugyanakkor mások testének méreteit jól észleli.

Az anorexiának két típusát különböztetjük meg. Az egyik a restriktív (diétázó) típus; ennek jellemzője, hogy az anorexiás beteg speciális diétázást folytat, kerüli a magas kalóriatartalmú ételeket vagy túlzott testedzéssel igyekszik elkerülni a súlygyarapodást. Ezzel szemben a purgáló (bulimiás) típusú anorexiás betegek pedig egyéb módszerekkel küzdenek a súlygyarapodás ellen, így önhánytatást, hashajtó- illetve vizelethajtó szereket alkalmaznak.

Az anorexia egyik jellemző tünete a betegség tagadása, mely rendkívül veszélyessé teszi ezt az állapotot. Az anorexiás betegekből hiányzik a betegség belátásának képessége, tehát a legmesszebbre menőkig képesek tagadni betegségüket. Nem ritka, hogy az életveszélyesen sovány állapotban lévő anorexiás még mindig nem tartja magát betegnek, ezzel megnehezítve a segítségnyújtást.

Az anorexia testi tünetei: alacsony testsúly, a testhőmérséklet csökkenése, a szívverés és a légzésszám kóros lecsökkenése, alacsony vérnyomás, száraz bőr, hajhullás.

Az anorexia testi szövődményei az alultápláltság és a hiánybetegségek következtében alakulnak ki: a még növésben lévő fiatalok hosszbeli növekedése leáll, a mészhiány miatt a csontok törékennyé válnak, gyakoriak a különféle anyagcserezavarok, illetve a szívritmuszavar. A koplalás és a csökkent folyadékfelvétel, illetve az önhánytatás és hashajtószerek használata miatt fellép a kiszáradás és lelassul az anyagcsere.

Ezek mellett gyakori, hogy az anorexiás hiperaktívvá válik és az igen alacsony testsúlya ellenére hosszas és intenzív testedzést folytat. Ez esetben a testedzés kényszeres formát ölt, vagyis nem örömforrásként szolgál, a betegnek bűntudata van, ha nem edzhet. Csak akkor eszik, ha bizonyos mennyiségű testedzéssel azt megérdemelte, vagy ha evett, akkor késztetést érez arra, hogy azt ledolgozza.

Az anorexia esetén az étkezéssel kapcsolatban furcsa szokások alakulnak ki: a beteg apró darabokra vágja az ételt, sokáig piszmog vele. Ezek a szokások természetesen feszültséget keltenek a családban. A betegség elhatalmasodásával megváltozik az anorexiások személyisége is. Jellemzővé válik a nyomott hangulat, az ingerlékenység, a dacosság, a visszahúzódás, a szexuális érdeklődés elvesztése, és különböző kényszeres szokások alakulnak ki.

Az anorexia veszélyes és akár halálos betegség is lehet! Megdöbbentő, de a pszichiátriai betegségek közül az anorexiának van a legnagyobb halálozási aránya. Ez azt jelenti, hogy a betegség kialakulása után 10 évvel a betegek 8%-a, 20 év elteltével pedig 20%-uk meghal.

Az anorexiával kapcsolatban további tanulságos dolgokat olvashat egy személyes beszámolón keresztül, melyben szakértőként szólaltam meg:

https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20171127/anorexia-azt-lattam-hogy-egy-csontvaz-vagyok-mert-28-kilo-157-centivel-nem-tul-sok/