Orthorexia nervosa

orthorexiaAz újabb típusú evészavarok közül az orthorexia számít a legfiatalabbnak, 1997-ben írta le Steven Bratman, aki saját bevallása alapján szintén ebben a betegségben szenvedett. Ez a fajta evészavar egészségesétel-függőséget jelent, tehát az orthorexiában szenvedők kizárólag egészséges(nek) tartott ételeket hajlandóak fogyasztani.

Az orthorexia esetén az egészségesség túlhajtásáról van szó, az egészség mintegy kényszerré válik az ember életében: az orthorexiában szenvedő kizárólag egészséges, vagy annak tartott ételeket fogyaszt, sok időt tölt el a megfelelő alapanyagok beszerzésével és az ételek elkészítésével.

Míg a klasszikus evészavarok esetén (anorexia, bulimia) a test alakja és az étel mennyisége áll

Az orthorexia jellemzői

Az orthorexia az egészséges ételekhez való megszállott ragaszkodást jelenti. Ez a ragaszkodás egyes esetekben azt is jelentheti, hogy az orthorexiában szenvedők akár képesek koplalni is, hogy ne kelljen „tisztátalan” ételt fogyasztani. Ritualizált étkezési szokásokat alakítanak ki, mindennapjaik központi témája az evés és annak megszervezése. Az ételekhez különféle speciális érzelmeket társítanak, mint pl. „mesterséges”, „egészséges”, „veszélyes”. Az ételek származásának és összetételének ellenőrzése kényszeres jelleget ölthet. Kizárólag olyan ételeket hajlandóak megenni, ami biztos vagy megszokott beszerzési helyről származik (pl. biobolt vagy piac), továbbá ami nem tartamaz a diétába nem illeszkedő összetevőt (pl. adalékanyagot, mesterséges színezőt).

A szigorú diétát azonban olykor félbeszakítják a falásrohamok, melyeket általában heves, kontrollálhatatlan érzelmek váltanak ki. A falásrohamok alatt az egészségesétel-függők olyan ételeket esznek nagy mennyiségben, melyek a diéta szerint tiltottak, károsak. Így az ilyen étkezési kihágásokat nagyfokú bűntudat és szégyenérzés szokta követni.

Hasonlóan az anorexiához, az orthorexiásoknak sincs betegségtudatuk, hiszen az ő szemszögükből nézve, ők igenis pont az egészségükért tesznek a helyesnek vélt táplálkozásukkal.

Az orthorexia első leírója, Bratman személyes tapasztalatait is megosztja a betegségéről, miszerint ’ő is átesett extrém és szigorú diétázási fázison, ami teljes vegetáriánizmusba csapott át; minden falatot ötvenszer rágott meg, egyedül evett, lenézte a chipset evő köznépet. Családtagjait folyton figyelmeztette a helyes étkezésre és a különböző ételek veszélyeire. Aztán kezdett rádöbbenni, hogy valami nincs rendben. Nem tudott hétköznapian társalogni, mindig az ételekkel foglalkozott, magányos lett és megszállott. Életében a fordulópont akkor érkezett el, mikor az étkezési „guru”-ja (egy megszállottan vegetáriánus ember) egyszer azt mondta neki, hogy felszabadító álmot látott, és jobb lenne megenni egy pizzát a barátokkal, mint egyedül rágódni a nyers zöldségeken.

Bratman személyes beszámolójából is kitűnik, hogy az egészséges táplálkozás egy bizonyos ponton átcsaphat patológiás mértékű rögeszmévé, ami szociális elszigetelődéshez is vezethet.

Az orthorexia kialakulása

Az ON gyakran ártatlanul indul például abból, hogy a személy legyőzzön egy krónikus betegséget, vagy javítsa általános közérzetét. Sokaknál megfigyelhető, hogy az eredménytelen orvosi kezelések miatt a betegek alternatív gyógyászati megoldásokat keresnek, és ennek során találkoznak az egészséges táplálkozási irányzattal. Nem ritka az sem, hogy bizonyos betegségtől való félelem vagy valamely családtag betegsége kapcsán indul el az orthorexia.

Az orthorexia lehetséges testi szövődményei

Az orthorexia testi szinten megfigyelhető következménye az alultápláltság (élettani alultápláltság) és a kóros vitaminhiány. Ezek nem feltétlenül párosulnak vékony testalkattal, sőt gyakori, hogy a helyesnek vélt, de valójában helytelen táplálkozás következtében felborul az anyagcsere, minek következtében súlytöbblet alakul ki. Sok esetben megfigyelhető, hogy különböző „természetes” vitaminkészítményekkel igyekeznek pótolni a hiányokat, ami gyakran a táplálék-kiegészítő gyógyszerek túlzott szedéséhez vezet.

Az egészséges táplálkozás zavarként való megítélése elgondolkodtató lehet. Az orthorexia esetében egy alapvető, és a mai korban „divatosnak” számító emberi érték, az egészség általi rögeszmés és kényszeres megszállottságról van szó. Így a zavar egy hatalmas paradoxont hordoz magában: az egészség betegíti meg az embert.

Az orthorexia esetén elvész az élet egyik legfontosabb jellemzője, a sokféleség, a változatosság. Az állandó szorongás, hogy valami ártalmasat eszünk, egyéb betegségeknek is forrása lehet (pl. hipochondria, anorexia).

Az egészséges táplálkozás a változatos, kiegyensúlyozott étrendet is jelenti. A szélsőséges nézetek, a túlzott elkötelezettség egy diéta mellett könnyen zavart okozhat az élet egyéb területein is (pl. a társas élet terén).