Férfi falászavar

A falászavar kontroll nélküli falásrohamokat jelent, viszont nem társulnak hozzá kompenzáló módszerek (pl. túlzott testedzés, hashajtózás, önhánytatás) a súlygyarapodás megakadályozása érdekében (lásd Falászavar). Ennek következtében a falászavarban szenvedők általában túlsúlyosak. Az evészavarok közül ez a leggyakoribb a férfiak körében. Míg az anorexiások és bulimiások igen kis százaléka férfi (lásd Férfi anorexia és bulimia), addig ez nem mondható el a falászavarról, ugyanis a falászavarban szenvedők 40%-a férfi.

A férfi falászavar jellemzői

A legtöbb falászavarban szenvedő férfi túlsúlyos, mindemellett mozgásszegény életmódot folytatnak, általában alacsony önértékeléssel rendelkeznek és kevéssé önérvényesítők. A falászavarban szenvedők gyakran nem képesek meghatározni a személyes szükségleteiket, ezért (tévesen) az étellel próbálják meg azokat kielégíteni. Ahogy a többi evészavar esetében, így a falászavarban szenvedők is inkább egyedül esznek, titkolják az evéssel kapcsolatos problémájukat. Ez pedig csak tovább növeli az elszigetelődést és a magányosság érzését, ami végül is fenntartja az ördögi kört. Jellemző módon a férfiak idősebb korban válnak a falászavar áldozatává, mint a nők.

A falászavar fizikai egészségre gyakorolt következményei

  • túlsúly, elhízás
  • diabétesz
  • magas vérnyomás
  • szívbetegség

Kezelés

A kezelés során az egyik alapvető problémát az jelenti, hogy a falászavarban szenvedő betegek nagy része elhízott, ezért nem feltétlenül a falászavar miatt kérnek segítséget, hanem inkább azért, mert fogyni szeretnének. Ennek következtében több szakma is érintett a kezelésükben, a különféle vizsgálatokon alapuló kezelési tervek pedig eltérőek lehetnek. A kezelések kettős célzatúak lehetnek: a falásrohamok és az azzal kapcsolatos pszichés problémáknak illetve az elhízásnak a csökkentése állhat a fókuszban. Az első irány pszichológiai módszereket alkalmaz, a második pedig testsúlycsökkentő eljárásokat. Azonban a nemzetközi irányelvek ajánlása alapján a két módszer egyidejű alkalmazása bizonyul a leghatékonyabbnak.

Mind a fizikai, mind pedig a pszichológiai vonatkozások miatt fontos lenne, hogy a falászavarban szenvedő férfiak minél hamarabb szakember segítségét kérjék. Minél több idő telik el a betegségben, annál nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy a tünetek krónikussá válnak, és a betegségnek súlyosabb egészségre ártalmas következményei lehetnek.