Egyéni konzultáció

Az egyéni konzultációnak már számos formája létezik, azonban alapvetően kétfelé oszthatók: a múltra, illetve a jelenre/jövőre fókuszáló terápiák.

A múltra fókuszáló terápiák általában hosszabb távúak (1-pár év), mivel alapvetően a személyiség egy részének átstrukturálását célozzák meg. A rejtett, tudattalan konfliktusok feltárásával és belátásával, a személyiségfejlődésben tapasztalt elakadások feloldásával dolgozik.  Központi témája, hogy a páciens megértse, hogyan befolyásolják a múltbeli tapasztalatok a jelenbeli viselkedését vagy a tünetei kialakulását. Az evészavarok kezelése során főként az evészavar és a testképzavar kialakulásában szerepet játszó hajlamosító tényezők feltárására törekszik.

A jelenre és a jövőre fókuszáló terápiák rövidebb távúak (kb. 20 ülés), és nem sokat foglalkoznak a múltbeli történésekkel. Általában a kialakult hibás viselkedésformák és gondolkodási minták feltárására és megváltoztatására koncentrálnak. Az evészavarok kezelésében itt lényeges szerepet játszik az evészavart és a maladaptív viselkedésformákat fenntartó tényezők azonosítása és megváltoztatása. Az evészavarok kezelésében bizonyítottan hatékony kognitív viselkedésterápia célja, hogy a páciensek felismerjék, majd megváltoztassák a hibás, torzult gondolkodási folyamataikat és hiedelmeiket, melyek negatív érzelmeket és maladaptív viselkedést eredményeznek. A terápia során azon információ-torzító beállítódások és mechanizmusok feltárása zajlik, amelyek következtében az eseményeknek hamis jelentést tulajdonítunk, és ennek következtében hibás, a helyzetnek nem megfelelő választ adunk.

 

Az első két-három alkalom során feltérképezzük a páciens problémáit, nehézségeit, melyekben szeretne segítséget kérni. Ezt követően megállapodunk a célkitűzésekben, a konzultáció hosszában, és a páciens és a terapeuta feladataiban illetve a konzultáció egyéb kereteiben. A konzultációkra hetente kerül sor és 50 percig tartanak.