Testedzésfüggőség

Köztudott, hogy a rendszeres fizikai aktivitás pozitív pszichológiai és fiziológiai előnyökkel jár, továbbá hozzájárul az egészség megőrzéséhez (lásd Sport és lelki egészség). Mindamellett, hogy a rendszeres testedzés alapvetően egészséges tevékenységnek számít, vannak olyan formái, melyeknek egészségkárosító következményei lehetnek.

A testedzésfüggőség a testedzéshez való egészségtelen ragaszkodást vagy kényszeres szükségletet jelenti. Ez nem feltétlenül a sportteljesítmény javításának szükségletéből fakad, hanem inkább abból, hogy az egyén megszabaduljon azoktól a kellemetlen érzésektől, melyek a testedzés kihagyásából fakadnak.

 

A testedzésfüggőség kritériumai

  1. Túlzott mértékű sporttevékenység, amely klinikailag jelentős szenvedést, vagy a szociális, munkahelyi vagy más fontos funkciók romlását okozza.
  2. A testedzés uralja a személy mindennapjait, gondolatait, érzéseit és viselkedését.
  3. Tolerancia: az elvonási tünetek elkerülése érdekében a személynek mindig növelnie kell a testedzés mennyiségét.
  4. Megvonási tünetek alakulhatnak ki a testedzés hiányában, ezek lehetnek: hangulatingadozás, irritabilitás, feszültségérzés, düh, nyugtalanság, energiacsökkenés, frusztráció és inszomnia.
  5. Az egyén annak ellenére folytatja a túlzott mértékű testedzést, hogy észleli annak testi, pszichés, társas kapcsolatbeli és munkahelyi ártalmas hatásait, negatív következményeit.
  6. Hangulatmódosító hatás, a „feldobottság” élménye jelentkezik a testedzés alatt.
  7. Visszaesés jelentkezik, amennyiben a személy megpróbálja abbahagyni a túlzott mértékű testedzést, illetve az újrakezdés során ismét hamar eléri a túlzó mértéket.

 

A testedzésfüggőség és a lelkes sportolás közötti különbség

A kérdés persze itt is joggal merül fel: Minden lelkes és intenzív sportoló testedzésfüggőségben szenvedne? A válasz nem. Lényeges az, hogy különbséget tegyünk a lelkes/elkötelezett sportolás és a kórosnak számító testedzésfüggőség között. Az elkötelezett sportoló képes élvezni a sportolással járó előnyöket és örömöket (társas kapcsolatok, egészség, elismerés), kézben tartja a dolgokat (nem tapasztalja meg a kontrollvesztettség érzését a testedzések kapcsán). Az edzés nagyon fontos az életében, de nem a legfontosabb, illetve nem érez elvonási tüneteket akkor, ha valamiért ki kell hagyni az edzést. Az elkötelezett sportoló örömöt és sikert érez a sportolással kapcsolatban, ami végezetül hosszú távú elköteleződésre motiválja őt a választott sportág iránt. Ezzel szemben a testedzésfüggő nem a sportolás öröméért, hanem egy belső feszültség vagy stresszel szembeni megküzdés miatt edz. Gyakran úgy érzi, hogy nem tudja kontroll alatt tartani, hogy mennyit edz, kicsúsztak a kezéből a dolgok. Az életében a legfontosabb dolog az edzés, mindent eköré szervez, illetve megvonási tüneteket tapasztal meg akkor, ha ki kell hagynia az edzést.

Amíg a rendszeres testedzés hatására a lelkes testedzést folytatók bizonyos javulást mutathatnak egyes pszichológiai funkcióikban, addig a testedzésfüggőségben szenvedők fizikai és szociális funkcióbeli romlást tapasztalhatnak meg.

 

A testedzésfüggőség kialakulásában szerepet játszó tényezők

A fiziológiai háttértényezők közül a testedzés során megemelkedett béta-endorfin szint és az eufórikus élmény megtapasztalása a legelterjedtebb elmélet. A testedzés során kialakuló endorfin-szint emelkedés segít elviselni az edzés során jelentkező esetleges fájdalmakat.

A pszichológiai tényezők között lehet említeni az alacsony önértékelést, a perfekcionizmust, a kényszeres vonásokat, illetve a szorongást, melyek szerepet játszanak a testedzésfüggőség kialakulásában.

Nehéz meghúzni a határt a normális és a kóros testedzés között. A mai kor addikciói rendkívül jól illeszkednek a társadalom által diktált trendekhez (egyél egészségesen, sportolj rendszeresen, vigyázz a vonalaidra, légy jól ápolt), így sok esetben felfedezetlenek maradhatnak. Azonban ha a sport többé már nem hordozza magában a feltöltekezés lehetőségét, és a kontrollt elveszítve már nem mi döntünk arról, hogy mennyi esik még jól, akkor nem beszélhetünk egészséges sporttevékenységről.