Ne a betegség írja az életed, hanem Te magad.
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna. - George Eliot
Bár senki sem fordulhat vissza, hogy onnan kezdje újra, de ha most elindulunk, új célba érhetünk. - Carl Bard

Anorexia nervosa

 

Az anorexia elnevezés (an-orexis) a hiányzó vágy, a hiányzó étvágy megjelölésére szolgál. Az elnevezés azonban kissé félrevezető, mivel az anorexia esetén nem az étvágy hiányáról van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy azt igen hatékony módon kontroll alatt tudják tartani.

Az anorexia tünetei:

Az anorexia önéheztetést és komoly testsúlyhiányt jelent. Leggyakrabban serdülőkorú lányoknál fordul elő, azonban mostanában ez az életkori határ fellazult, minek következtében egyre fiatalabb gyerekek illetve fiatal-középkorú nők körében sem ritka az anorexia.

Az anorexia tünetei négy fő pontban írhatók le:

- A kornak és a testmagasságnak megfelelő minimális testsúly fenntartásának visszautasítása.
- Intenzív félelem a súlygyarapodástól.
- Testképzavar; tehát a saját test súlyának vagy alakjának észlelése zavart szenved.
- A menstruáció kimaradása – legalább három, egymást követő ciklus kimaradása.

 

A megfelelő testsúly visszautasítása azt jelenti, hogy a súlyhiány legalább 15%-os. A testtömeg-indexre (BMI) vonatkozó adat alapján ez a küszöbérték 17,5 vagy az alatti.

Az anorexiában szenvedőket a súlygyarapodástól való intenzív félelem jellemzi, tehát soványságuk ellenére még mindig fogyni szeretnének, vagy igyekeznek valamilyen súlykontrolláló módszerrel megakadályozni a súlygyarapodást.

Az anorexiában jelentkező testképzavar kizárólag a saját test észlelésének a zavarát, torzulását jelenti (nem képes helyesen megítélni saját testének méreteit, arányait), ugyanakkor mások testének méreteit jól észleli.

Amennyiben az anorexia már elért egy bizonyos testsúlyhiányt, úgy elkerülhetetlenné válik a menstruáció kimaradása. Megjegyzendő, hogy a felépülés során a testsúly visszanyerésével nem következik be a ciklus helyreállása. Sokszor hónapok telnek el, mire a ciklus újra rendszeressé válik.

Az anorexiának két típusát különböztetjük meg. Az egyik a restriktív (diétázó) típus; ennek jellemzője, hogy az anorexiás beteg speciális diétázást folytat, kerüli a magas kalóriatartalmú ételeket vagy túlzott testedzéssel igyekszik elkerülni a súlygyarapodást. Ezzel szemben a purgáló (bulimiás) típusú anorexiás betegek veszélyesebb módszerekkel küzdenek a súlygyarapodás ellen, így önhánytatást, hashajtó- illetve vizelethajtó szereket alkalmaznak.

Az anorexia egyik jellemző tünete a betegség tagadása, melyrendkívül veszélyessé teszi ezt az állapotot. Az anorexiás betegekből hiányzik a betegség belátásának képessége, tehát a legmesszebbre menőkig képesek tagadni betegségüket. Nem ritka, hogy az életveszélyesen sovány állapotban lévő anorexiás még mindig nem tartja magát betegnek, ezzel megnehezítve a segítségnyújtást.

Az anorexia testi tünetei: alacsony testsúly, a testhőmérséklet csökkenése, a szívverés és a légzéssszám kóros lecsökkenése, alacsony vérnyomás, száraz bőr, hajhullás.

Az anorexia testi szövődményei az alultápláltság és a hiánybetegségek következtében alakulnak ki: a még növésben lévő fiatalok hosszbeli növekedése leáll, a mészhiány miatt a csontok törékennyé válnak, gyakoriak a különféle anyagcserezavarok, illetve a szívritmuszavar. A koplalás és a csökkent folyadékfelvétel, illetve az önhánytatás és hashajtószerek használata miatt fellép a kiszáradás és lelassul az anyagcsere.

Ezek mellett gyakori, hogy az anorexiás hiperaktívvá válik és az igen alacsony testsúlya ellenére hosszas és intenzív testedzést folytat. Ez esetben a testedzés kényszeres formát ölt, vagyis nem örömforrásként szolgál, a betegnek bűntudata van, ha nem edzhet. Csak akkor eszik, ha bizonyos mennyiségű testedzéssel azt megérdemelte, vagy ha evett, akkor késztetést érez arra, hogy azt ledolgozza.

 

Az anorexia veszélyes és akár halálos betegség is lehet! Megdöbbentő, de a pszichiátriai betegségek közül az anorexiának van a legnagyobb halálozási aránya.


babusabernadett.hu