Ne a betegség írja az életed, hanem Te magad.
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna. - George Eliot
Bár senki sem fordulhat vissza, hogy onnan kezdje újra, de ha most elindulunk, új célba érhetünk. - Carl Bard

Férfi falászavar

A falászavar kontroll nélküli falásrohamokat jelent, viszont nem társulnak hozzá kompenzáló módszerek (pl. túlzott testedzés, hashajtó, önhánytatás) a súlygyarapodás megakadályozása érdekében (lásd Falászavar). Ennek következtében a falászavarban szenvedők általában túlsúlyosak. Az evészavarok közül ez a leggyakoribb a férfiak körében. Míg az anorexiások és bulimiások igen kis százaléka férfi (lásd Férfi anorexia és bulimia), addig ez nem mondható el a falászavarról, ugyanis a falászavarban szenvedők 40%-a férfi.

A férfi falászavar jellemzői:

A legtöbb evészavaros férfi túlsúlyos, mindemellett mozgásszegény életmódot folytat, alacsony önértékeléssel rendelkezik és kevéssé önérvényesítő. Az életük felett az étel veszi át az uralmat, tulajdonképpen az étellel próbálják kompenzálni az életük egyéb területein adódó hiányosságokat (pl. munka, család, párkapcsolat).

Nem képesek meghatározni a személyes szükségleteiket, ezért (tévesen) az étellel próbálják meg azokat kielégíteni. Az étel arra szolgál, hogy elnyomják a bűntudatukat és szégyenérzetüket. Ahogy a többi evészavar esetében, így a falászavarban szenvedők is inkább egyedül esznek, titkolják az evéssel kapcsolatos problémájukat. Ez pedig csak tovább növeli az elszigetelődést és a magányosság érzését, ami végül is fenntartja az ördögi kört. Jellemző módon a férfiak idősebb korban válnak a falászavar áldozatává, mint a nők.

A falászavar fizikai egészségre gyakorolt következményei:

  • túlsúly, elhízás
  • diabétesz
  • magas vérnyomás
  • szívbetegség

Mind a fizikai, mind pedig a pszichológiai vonatkozások miatt fontos lenne, hogy a falászavarban szenvedő férfiak minél hamarabb szakember segítségét kérjék. Minél több idő telik el a betegségben, annál nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy a tünetek krónikussá válnak, és súlyosabb egészségre ártalmas következményei lehetnek.


babusabernadett.hu