Ne a betegség írja az életed, hanem Te magad.
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna. - George Eliot
Bár senki sem fordulhat vissza, hogy onnan kezdje újra, de ha most elindulunk, új célba érhetünk. - Carl Bard

Férfi anorexia és bulimia

Klasszikus evészavarok (anorexia és bulimia) férfiaknál

Az evészavarokra hajlamosak vagyunk tipikus női betegségként gondolni. Ez nem véletlen, hiszen ezek a zavarok tízszer gyakrabban fordulnak elő nőknél, mint férfiaknál, vagy legalábbis a nőknél sokkal gyakrabban fedezik fel az evészavart, és ők nagyobb valószínűséggel részesülnek kezelésben is, mint a férfiak. Az evészavarokat sokáig a ’3W’-vel (white Western women) jellemezték, vagyis úgy gondolták, hogy tipikusan a fehér, nyugati nők betegsége. Azonban az evészavarok egyre inkább terjednek, és már nem csak a fehér, nyugati nőket, hanem a más országokban élő, nem-fehér nőket, sőt férfiakat is sújtja, mivel a karcsúságideál rohamosan terjed a férfiak körében is.

A legfőbb oka annak, hogy az evészavarban szenvedő férfiak kevéssé részesülnek kezelésben az, hogy a férfiak nem igazán mernek beszélni a testükkel kapcsolatos aggodalmaikról, mivel azt „nőiesnek” tartják. Ezért egyrészt szégyellik a tüneteiket, másrészt pedig félnek a feminizálódás gyanújától. A férfiak továbbá hajlamosak a tüneteiket elbagatellizálni, így például egy falásrohamot egyszerű „kilengésnek” nevezni, az önhánytatást „elcsaptam a gyomrom” magyarázattal letudni, vagy a túlzott mértékű testedzést „napi rutinnak” nevezni.

Férfi anorexia 

Az anorexiás betegek nagy részét még mindig a nők teszik ki, mindössze kb. 2%-uk férfi. A férfiak anorexiáját divatosabban nevezik manorexiának is.

Bár a zavar klinikai tünetei ugyanazok a két nem esetében (lásd Anorexia), mégis adódnak nemek közötti különbségek a női és férfi anorexia között:

 • Későbbi betegség kezdet: Míg a lányoknál az anorexia 12-18 éves korban jelenik meg, addig a fiúknál 17-24 év között.
 • A betegség kezdetét megelőzően a férfiak többsége túlsúlyos volt (nagyobb hányadban, mint a nők).
 • A férfiak kevéssé hajlamosak purgáló eljárásokat (önhánytatás, hashajtó) használni, és inkább hajlanak a nem-purgáló kompenzáló eljárásokra (pl. túlzásba vitt testedzés, éhezés).
 • Csökkent szexuális aktivitás, mely a testsúlyhiány miatt kialakuló tesztoszteron és gonadotróp hormonok csökkent szintjével is magyarázható.

 

Férfi bulimia

Férfiak esetében a bulimia is ritkábban fordul elő, a bulimiás betegek 5%-a férfi.

A zavar klinikai tünetei a bulimia esetében is ugyanozok a két nemnél (lásd Bulimia), azonban itt is adódnak nemi különbségek:

 • A betegség kezdete a férfiaknál itt is későbbre tehető: nőknél 17-25 éves korban kezdődik, férfiak esetében pedig 21-24 éves korban.
 • Ahogy a férfi anorexia esetében, úgy a bulimiánál is megfigyelték, hogy a betegség kezdete előtt a férfiak többsége túlsúlyos volt.
 • Egyes esetekben a bulimiához alkohol, illetve drog abúzus is társul.

 

Az evészavarok leggyakoribb rizikófaktorai férfiak körében:

 • Gyerekkori túlsúly.
 • Diétázás: a sikertelen diéták az egyik legerősebb kiváltójuk az evészavaroknak.
 • Olyan sportokban való részvétel, melyek megkövetelik a karcsúságot, pl. futás, versenylovaglás, stb.
 • Olyan hivatás, mely megköveteli a karcsúságot: pl. modell, színész, stb.
 • Homoszexualitás: bizonyos esetekben a homoszexuális társadalomhoz való tartozás is jelenthet rizikófaktort, hisz abban a közegben a férfiakat ugyanúgy a vonzó külsejük alapján ítélik meg, mint a heteroszexuális társadalomban a nőket.
 • Kulturális nyomás a tökéletes test megszerzésére: amennyiben az egyén olyan kultúrában él, vagy olyan körben mozog, ahol a tökéletesen izmos testnek kitűntetett szerep jut, és számos pozitív érték kapcsolódik hozzá, úgy az szintén kockázati tényezőt jelenthet.


babusabernadett.hu