Családi konzultáció

Az evészavarok kezelésében használatos nemzetközi irányelvek alapján a 18 év alatti evészavarosok esetében az elsőként választandó és leghatékonyabb terápiás forma a családi konzultáció vagy családterápia (NICE, 2017). A családi konzultáció alkalmazható önmagában illetve kiegészülhet egyéni konzultációval is.

A családterápia alapvető elve az, hogy rendszerként kezeli a családot, melyből az következik, hogy a gyógyulás folyamatában a rendszer minden tagja fontos szerepet tölt be. A családterápia másik lényeges elve, hogy az egyén betegsége tulajdonképpen a családi probléma tüneteként jelenik meg. Amennyiben csak az adott beteget kezelik, úgy meglehet, hogy a tünet megszűnik, de a betegség továbbra is fennmarad. Ilyenkor tünetváltás léphet fel, tehát a fennmaradó betegség következtében az egyén vagy a rendszer (család) más tagja fog valamilyen tünetet produkálni.  Ezért a kezelés során fontosak lehetnek a családi konzultációk, amelyeken a család, mint „szakértői bizottság” vesz részt. Ez főként 18. életév alatt lehet lényeges, hisz ki ismerné jobban a gyereket, mint a saját családja. A beteg a családjával dinamikus kapcsolatban van, amely szerepet játszhat a tünetek alakulásában illetve a gyógyulási folyamatban.

A konzultációk során nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megtanítsuk a szülőket „jól segíteni” a gyermeküknek. Sokszor azt látjuk, hogy a szülőkben ott van a segítő szándék és mindent megtennének azért, hogy a gyermekük jobban legyen, de nem tudják annak a módját, hogyan tudnának jól segíteni. Gyakran látjuk például, hogy a szülők folyamatosan evésre buzdítják és kínálgatják az anorexiás gyereküket, viszont ez nem segít. Zsákutca, ami csak tovább fokozza a gyerek ellenállását.

A családterápia során a családtagok megtanulják a saját családjuk működési módját, felismerik szokásos interakciós mintázataikat. A terápia támogatja a konfliktusok feltárását, és segíti a megoldási módok kialakítását, hatékony konfliktuskezelési stratégiákat tanít. A család saját erőforrásait felhasználva erősíti a családtagokat, és segíti az egyes családi életszakaszokhoz való alkalmazkodást.

A családterápia, hasonlóan a csoportterápiához, gazdaságos terápiás módszer, hisz általában 2-3 hetente kell részt venni a családi konzultáción, és legtöbbször 4-10 ülésre kerül sor. A találkozások közötti időben a családtagoknak, vagy az egész családnak kiadott feladatokkal erősítik a terápia hatását. Ez a család részéről elköteleződést és aktív feladatvállalást jelent.

 

National Institute for Health and Care Excellence (2017). Eating disorders: recognition and treatment. NICE guideline. London: NICE.