Ne a betegség írja az életed, hanem Te magad.
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna. - George Eliot
Bár senki sem fordulhat vissza, hogy onnan kezdje újra, de ha most elindulunk, új célba érhetünk. - Carl Bard

Családterápia vagy családi konzultáció

 A pszichoterápiák eme formája nem olyan rég honosodott meg, azonban szükségessége nyilvánvaló volt. A családterápia alapvető elve az, hogy rendszerként kezeli a családot, melyből az következik, hogy a gyógyulás folyamatában a rendszer minden tagja fontos szerepet tölt be. A családterápia másik lényeges elve, hogy az egyén betegsége tulajdonképpen a családi probléma tüneteként jelenik meg. Amennyiben csak az adott beteget kezelik, úgy meglehet, hogy a tünet megszűnik, de a betegség továbbra is fennmarad. Ilyenkor tünetváltás léphet fel, tehát a fennmaradó betegség következtében az egyén vagy a rendszer (család) más tagja fog valamilyen tünetet produkálni.  Ezért a kezelés során fontosak lehetnek a családi konzultációk, amelyeken a család, mint „szakértői bizottság” vesz részt. Ez főként 18. életév alatt lehet lényeges, hisz ki ismerné jobban a gyereket, mint a saját családja. A beteg a családjával dinamikus kapcsolatban van, amely szerepet játszhat a tünetek alakulásában illetve a gyógyulási folyamatban.

A családterápia során a családtagok megtanulják a saját családjuk működési módját, felismerik szokásos interakciós mintázataikat. A terápia támogatja a konfliktusok feltárását, és segíti a megoldási módok kialakítását, hatékony konfliktuskezelési stratégiákat tanít. A család saját erőforrásait felhasználva erősíti a családtagokat, és segíti az egyes családi életszakaszokhoz való alkalmazkodást.

A családterápia, hasonlóan a csoportterápiához, gazdaságos terápiás módszer, hisz általában 2-3 hetente kell részt venni a családi konzultáción, és legtöbbször 4-10 ülésre kerül sor. A találkozások közötti időben a családtagoknak, vagy az egész családnak kiadott feladatokkal erősítik a terápia hatását. Ez a család részéről elköteleződést és aktív feladatvállalást jelent.


babusabernadett.hu